W sobotę 9 kwietnia w Infocafe Qulturka odbyły się dwie prelekcje na temat zdrowego odżywiania. Pierwszą z nich, pt. “Zastosowanie produktów zawierających kwasy tłuszczowe – omega 3, w profilaktyce chorób cywilizacyjnych” wygłosiła dr Małgorzata Kania z Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich. Opowiadała o dobroczynnych zastosowaniach lnu, zwłaszcza tłoczonego na zimno oleju w codziennej diecie (więcej na http://iwnirz.pl/ ). Druga prelekcja należała do dr inż. Tomasza Piechockiego – “Najlepsze i najgorsze składniki żywności”. Opowiadał o tym, czego należy unikać w naszej diecie, a na co zwracać szczególną uwagę przy kupowaniu żywności. Po spotkaniu można było wziąć udział w degustacji przygotowanej przez IWNIRZ oraz otrzymać darmowe próbki produktów Instytutu:)