Wypieki z masy solnej mają bardzo długą historię. W dawnych czasach były sporządzane przez domorosłych artystów z okazji różnych świąt i uroczystości. Do ich modelowania służyły również specjalne drewniane formy piernikowe. ofiarowane jako dowód przyjaźni albo upominki były pieczołowicie przechowywane jako pamiątki lub maskotki przynoszące szczęście. Masę przygotowujemy na kilka sposobów w zależności od tego jaki model zamierzamy ulepić. Osobiście wypracowałam 5 sposobów zarabiania masy solnej. Jest to masa tania w produkcji oraz nie wymaga specjalnych narzędzi. Wszystko co potrzebujemy do pracy znajduje się w przeciętnie wyposażonej kuchni. Mało nakładów a a ogranicza nas tylko fantazja. W ciągu dwóch warsztatowych godzin nauczymy się wyrabiania masy solnej, jej barwienia i podstawowych informacji o kolejności działań. Na zajęcia zabieramy pudełka aby można było wyroby zabrać bezpiecznie do domu i dosuszyć. Na warsztaty niezwłocznie jeszcze należy zabrać szczyptę dobrego nastroju, pozytywne nastawienie i dużo wiary we własne twórcze możliwości, które uczestnicy warsztatów zawsze odkrywają w sobie.
Warsztaty poprowadzi Sabina Lissowska.
Udział w warsztatach bezpłatny
Zapisy: tworzmy@lepszyswiat.org.pl